RVS Clean vergroot capaciteit voor reiniging grote items

Dit artikel is eerder verschenen op de website van www.metaalnieuws.nl

RVS Clean in Bergeijk heeft zijn cleanroomfaciliteiten uitgebreid met maar liefst 300 vierkante meter. De specialist in hightech cleaning en assemblage beschikt nu over drie cleanrooms, waarin zowel kleine als grote onderdelen Grade 2 en Grade 4 gereinigd en verpakt kunnen worden. Vooral de grote items zijn volgens directeur Driek Brouwers een groeimarkt.

Een van de nieuwe cleanrooms van RVS Clean. De uitbreiding is vooral noodzakelijk omdat er steeds meer grotere onderdelen moeten worden gecleand, zoals bordessen, platforms, grote freesdelen en complexe samenstellingen.

Het cleanroom-gedeelte van RVS Clean heeft er twee nieuwe cleanrooms bij gekregen en er is een nieuwe entree gecreëerd voor de hele afdeling. Via een centrale sluis kunnen de medewerkers nu alle drie cleanrooms bereiken. Pal naast deze cleanrooms zijn de twee reinigingsmachines van Ecoclean geplaatst: de dampingsreinigingsmachine EcoCcore en de EcoCwave voor het met verschillende processen reinigen van onderdelen. Ook de ultrasoon baden en een lijn met kleine beitsbaden hebben hier een plek gekregen. De producten die in deze machines en baden worden verwerkt, gaan via een sluistunnel rechtstreeks de cleanroom in voor verdere verwerking en verpakking.

Grote onderdelen

Verreweg de meeste onderdelen die RVS Clean verwerkt zijn afkomstig van klanten in de toeleverketen van ASML. Driek Brouwers schat dat wel 95 procent van de onderdelen die hij en zijn medewerkers behandelen uiteindelijk naar ASML gaan. RVS Clean schaalt op om mee te kunnen groeien met de chipmachinefabrikant in Veldhoven. De uitbreiding is vooral noodzakelijk omdat er steeds meer grotere onderdelen moeten worden gecleand, zoals bordessen, platforms, grote freesdelen en complexe samenstellingen. Deze zijn niet alleen afkomstig van klanten in Nederland.

“We zien de kring rondom ASML steeds groter worden”, vertelt Brouwers. “Ook bedrijven uit andere Europese landen weten ons goed te vinden. Ze beschikken wel over de faciliteiten om de producten te produceren, maar niet over een reinigingscapaciteiten. Het cleanen laten ze hier doen, vlak bij de fabrieken van ASML.” Volgens Brouwers zijn er niet veel bedrijven die het cleanen van grote onderdelen aan kunnen. RVS Clean kan dat wel. “Daarnaast zijn we ook helemaal ingericht voor alle kleinere producten, zoals draai- en freesdelen, stock voorraad, kunststof bakken, pallets et cetera.”

Een aspect waarmee RVS Clean en haar moederbedrijf RVS Finish zich onderscheiden is dat het cleanen van grote items kan worden aangeboden in combinatie met SUBLIMOTION-process. Deze vorm van natstralen is onlangs vrijgegeven door ASML.

Combinatie met sublimeren

Een aspect waarmee RVS Clean en haar moederbedrijf RVS Finish zich onderscheiden is dat het cleanen van grote items kan worden aangeboden in combinatie met SUBLIMOTION-process. Deze vorm van natstralen is onlangs vrijgegeven door ASML. SUBLIMOTION-process is oorspronkelijk ontwikkeld voor het reinigen van RVS-delen voor de foodindustrie. De vrijgave door ASML betekent een doorbraak voor deze oppervlaktebehandelingsmethode in de hightech markt.

RVS Finish sublimeert al enkele jaren. Het bedrijf beschikt hiervoor in Bergeijk niet over een cabine met beperkte afmetingen, maar over een complete hal, waardoor grote items kunnen worden gesublimeerd. “We hebben al ovens van 12 meter behandeld. Geen enkel probleem”, zegt Brouwers. “Het sublimeren is een alternatief voor het beitsen, wat een bottleneck in de industrie is, omdat er maar weinig bedrijven zijn die grote onderdelen kunnen beitsen en passiveren. In plaats van beitsen, passiveren en reinigen, kunnen we grote items nu sublimeren, cleanen en verpakken. Dit kan bij ons allemaal op één adres. Dat scheelt transportkosten en het verlaagt het risico op schade.

Volledig ontzorgen

RVS Finish gaat zelfs nog een stapje verder, doordat het ook het slijpen kan verzorgen dat aan het sublimeren vooraf gaat. Rick van de Ven, verantwoordelijk voor RVS Finish: “Het slijpen doen we het liefst hier. Want het minste of geringste slijpspoor blijf je zien. Dat is met het SUBLIMOTION-process niet te verdoezelen. We hebben daarom het liefst dat onze klanten zelf de samenstellingen maken, maar onze expertise op het gebied van zelf slijpen benutten. Want dat is onze specialiteit, daar hebben we de beste middelen en alle vakkennis voor. Wij verzorgen voor de ideale basis voor SUBLIMOTION-process. Bijkomend voordeel voor de klanten is dat ze hun lassers niet hoeven te laten slijpen maar zich kunnen focussen op het lassen. Zo volledig kunnen we hen volledig ontzorgen.”

0497 - 78 23 00