ProCleanroom:
in gesprek met RVS Clean

Dit artikel is eerder verschenen op de website van ProCleanroom.

 

“Onze manier van werken is op een echte Brabantse manier, openheid en toegankelijkheid met een glimlach.”

 

Bij ProCleanroom zijn we trots op onze producten en diensten, maar nog trotser zijn we op de relaties met onze klanten. In deze blogserie staan klantverhalen uit diverse sectoren centraal. Wat houdt ondernemers in deze branches bezig en hoe spelen cleanroomoplossingen een rol binnen hun bedrijf? Deze keer praten we met Driek Brouwers (Directeur) van RVS Finish en RVS Clean. Een gesprek over de uitdagingen voor beide bedrijven als het gaat om het voorop te blijven lopen op het gebeid van cleanroom reinigen en verpakken.

Al vanaf 1980 is het behandelen van metalen oppervlakken dé rode draad binnen RVS-Finish. In de continue zoektocht naar optimaal resultaat was het voor Driek Brouwers al snel duidelijk dat het nabehandelen van producten veel meer behelst dan het simpel afblazen van spaanders met (pers)lucht. Samen met het volledige team wordt er altijd gezocht naar innovatie en het verbeteren van huidige werkwijzen en processen.

 

Van alleen slijpen naar ook cleanen

Rond 1980 was RVS-Finish nog maar een klein bedrijf met 2 man personeel en een straalcabine, maar daarna is het hard gegaan met bedrijf uit Bergeijk. RVS-Finish is gegroeid naar meer personeel, meer ruimte, meer expertise, verschillende straalmethodes en het uitvoeren van gecertificeerde metingen. Gaandeweg kwam ook de vraag om vooraf producten te slijpen. Door zeer nauwkeurig te slijpen kunnen oppervlakken o.a. ook op ruwheid geslepen worden voor de voedingsindustrie of hoogglans gepolijst worden voor het gebruik in bijvoorbeeld de jachtbouw. Vandaag de dag omvat de slijpafdeling van RVS-Finish meer dan 1500m² met onder meer robots die uiterst nauwkeurig de werkzaamheden uitvoeren. Naarmate er steeds meer High Tech bedrijven en dus vraag naar specialisme in de regio komt, worden ook de eisen en specificaties die aan oppervlakken worden gesteld steeds strenger.

 

Naast het slijpen kwam ook de vraag om producten wat “schoner” op te leveren. In het begin werd dat nog met een droge doek en wasbenzine gedaan, maar na korte tijd werd duidelijk dat dit niet voldoende was. Er werd gekozen om producten af te spoelen met demi-water en te reinigen in een klein ultrasone bad. Vanuit deze eerste stappen is de expertise op het gebied van product-reiniging hard gegroeid bij RVS-Finish en hieruit is dochteronderneming RVS-Clean opgericht. Bij RVS-Clean worden producten voor derden gereinigd, geassembleerd en verpakt volgens klant-wens en -specificatie.

 

Korte lijntjes en vertrouwen

We vragen Driek naar de samenwerking met ProCleanroom en waarom vooral onze accessoires en consumable afdeling (webshop) van meerwaarde is geweest de afgelopen jaren. Driek verteld: “Het contact met ProCleanroom loopt al vanaf 2015 en is altijd goed geweest. De lijntjes zijn vanaf dag één kort gebleven en er word vooral meegedacht in de wensen en eisen van RVS-Finish en later RVS-Clean. Het persoonlijke contact met Niels (Directeur ProCleanroom) en later ook met de rest van de collega’s is altijd op basis van wederzijds respect en elkaar wat gunnen.”

Driek verteld dat RVS-Finish is begonnen met werkzaamheden in een flowkast, daarna is er opgeschaald qua ruimte en capaciteit. ProCleanroom heeft RVS-Finish in eerste instantie voorzien van advies en de levering van materialen voor het bouwen van de cleanrooms. Ook verzorgd ProCleanroom periodiek de validatie van de diverse cleanrooms en flowkasten.

 

Vaste leverancier van cleanroom consumables

ProCleanroom is bij RVS-Clean de vaste leverancier van cleanroom consumables, zoals; cleanroom kleding, reinigingsproducten (IPA, Doeken, Swabs etc..) en inspectie apparatuur. Door toenemende levertijden en geringe voorraad bij voorgaande leveranciers, kwamen de gewenste doorlooptijden van RVS-Clean steeds verder onder druk. Ook bereikbaarheid en kwaliteit van advies vanuit de klantenservice was soms niet op het niveau waar RVS-Finish het nodig heeft.

Driek Verteld: “Het juiste gevoel bij een leverancier komt op de eerste plek, kunnen vertrouwen op elkaar en korte toegankelijke lijntjes voor leveringen en specifieke vragen is voor RVS-Clean dé doorslag geweest om alle leveringen en vraagstukken omtrent de cleanroom, verbruiksartikelen en metingen bij ProCleanroom neer te leggen.”

Bij ProCleanroom zorgen we als totaal leverancier op het gebied van cleanroom-techniek voor een compleet assortiment en advies in begrijpelijke taal, op basis van onze kennis en ervaring. Als leverancier van een totaaloplossing zijn we bij veel van onze relaties één aanspreekpunt voor alles omtrent cleanroom -producten en -techniek.

 

Invloed van ASML op de supply-chain

RVS-Finish en RVS-Clean zijn al jaren bekend met het reinigen en schoon verpakken van producten. Hierin is veel veranderd en vooral de reinheidseisen zijn steeds strenger geworden. We vragen Driek om met een voorbeeld aan te geven hoe RVS-Clean dit heeft ervaren en wat het verschil is met een aantal jaar geleden? Driek: “Er heeft zeker een verandering plaats gevonden de afgelopen jaren door de invloed van ASML op de volledige supply-chain. Door de toegenomen eisen worden leveranciers gedwongen om het volledige proces schoner uit te voeren. Tegenwoordig gaat 95% van de producten die in onze cleanroom worden gereinigd, geassembleerd en verpakt uiteindelijk naar ASML. RVS-Clean reinigt dan ook strikt volgens de normen (Grade 4 en Grade 2) die opgesteld zijn door ASML, om er voor te zorgen dat gereinigde producten aan de hoogste eisen voldoen.”

 

Driek verwacht dat er de komende jaren nog veel gaat veranderen op het gebied van procesbeheersing en regelgeving. Als voorbeeld stelt hij de RGA’s (Restgas-analyses) die door ASML opgelegd worden. Hij is van mening dat het uitvoeren van de RGA’s in de toekomst efficiënter kunnen, door vooral het proces te controleren en niet elke handeling op zich. Driek stelt wel dat dit uiteraard alleen geldt bij machinaal reinigen.

 

Uitdagingen voor de toekomst

RVS-Finish en RVS-Clean willen meer werk kunnen leveren, maar met de zelfde hoeveelheid personeel. Door de grote vraag en schaarste op de arbeidsmarkt is het op dit moment nagenoeg onmogelijk om qua personeel kortstondig of langdurig op te schalen en zo doorlooptijden te verkorten. De kracht van RVS-Clean is dan ook de hoge mate van efficiëntie binnen hun werkprocessen.

Eén van de uitdagingen zit in het zo efficiënt mogelijk inrichten van het proces binnen de vastgestelde regels vanuit eindklanten zoals ASML. Naarmate de vraag naar Cleanroom-werkzaamheden (assembleren, reinigen, verpakken) maar blijft stijgen moeten doorlooptijden omlaag om de kosten te kunnen drukken. Hierbij wordt er bij RVS-Clean niet alleen gekeken naar de optimalisatie van machines, maar bijvoorbeeld ook het gebruik van de juiste reinigingsproducten om niet onnodig lang met één handeling bezig te zijn. Deze investering in kennis van personeel met interne opleidingen en het gebruik van de juiste producten, vertaald zich naar een snelle doorlooptijd van gemiddeld 3 werkdagen en dus lagere kosten voor klanten.

 

Tevreden?

“ja, zeker!” Zegt Driek, volmondig. Hij ziet zichzelf als een ambassadeur van ProCleanroom. “De kwaliteit, het advies en leveringsbetrouwbaarheid is bepalend voor onze fijne samenwerking, de prijs komt als laatste. Wij zouden dan ook zeker adviseren om met ProCleanroom samen te werken.”
 

0497 - 78 23 00